single
[3]
202155

Kanada uprizorila preobrat in rezervirala četrtfinale s Slovenijo

Avtor: Urban Kolman
3. 9. 2023, 18.06

Slovenski košarkarji bodo po visokem porazu proti Nemčiji (71:100), prvem na letošnjem svetovnem prvenstvu, v sredinem četrtfinalu v Manili igrali proti Kanadi, ki je z 88:85 izločila branilce naslova iz Španije. Litva je prve favorite za naslov iz ZDA presenetila in zmagala s 110:104 ter je poleg Nemcev ostala edina neporažena na prvenstvu.

V četrtfinalu se bodo najprej v torek, 5. septembra, v Manili pomerili Litva in Srbija ter Italija in ZDA, nato bosta v sredo še dvoboja Kanada – Slovenija in Nemčija – Latvija.

Španci, aktualni svetovni in evropski prvaki, so končali brez boja za odličja po porazu proti Kanadi v izjemno izenačeni skupini L. Danes je v njej najprej Latvija nadigrala Brazilijo s 104:84 in si priigrala četrtfinale.

“Do zadnje tekme smo morali čakati na razplet, to samo kaže, kako izenačeno je to SP in koliko dobrih ekip je že izpadlo. Naš tekmec bo Kanada, velja za eno izmed favoritinj prvenstva. Čaka nas zanimiv dvoboj v četrtfinalu, vanj gremo optimistično. Nismo imeli nobene želje, kdo bi bil tekmec, na to ne moremo vplivati in moramo pač to sprejeti, kar nam je namenjeno. Tekma se bo začela iz ničle, ne štejejo prejšnje zmage in porazi. Malo časa je za pripravo in se bomo morali Kanadi pošteno posvetiti,” je povedal selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Za drugo mesto v nadaljevanju sta se nato “udarili” Španija in Kanada, prva je v Džakarti po izenačeni prvi četrtini (21:21) ob polčasu vodila z desetimi točkami naskoka (48:38). Kanadčani so zelo dobro začeli drugi del igre in kar dolgo vodili, a so Španci v zadnjih minutah tretje četrtine s serijo trojk vnovič povedli z 69:61 ter v zadnjo četrtino odšli z 12 točkami prednosti (73:61).

A se jim je met ustavil, prvič so zadeli šele ob koncu četrte minute za 75:69. V nadaljevanju jim je nekajkrat uspelo malce pobegniti, a je bila dobro minuto in pol pred koncem med ekipama le točka razlike, z 78:77 so bili v prednosti Španci. Dillon Brooks je s trojko na 80:80 izenačil za Kanado, ki je imela nato še napad za vodstvo v začetku zadnje minute, ki ga je zaključil Shai Gilgeous-Alexander za 82:80.

Ko so Španci še drugič v nizu zapravili napad, je Gilgeous-Alexander, s 30 točkami prvi mož tekme, z dvema prostima metoma povišal prednost na štiri točke in nato s prostih metov postavil končni izid. Španci so namreč zgrešili trojko za podaljšek, Willy Hernangomez je bil s 25 točkami njihov prvi strelec.

Litva je proti ZDA vodila od začetka tekme in po dobljeni prvi četrtini z 31:12 obdržala veliko prednost do polčasa, po devetih zadetih trojkah iz prav toliko poskusov je bilo 17 točk razlike (54:37). ZDA so tretjo četrtino odprle z delnim izidom 15:2, v nadaljevanju so Litovci ohranjali prednost in štiri minute pred koncem povedli za devet točk.

Na 101:90 so Litovci povedli 100 sekund pred koncem, a so v začetku zadnje minute s trojko Anthonyja Edwardsa Američani znižali na šest zaostanka (97:103), pol minute pred koncem pa po dveh zadetih prostih metih od treh Jalena Brunsona na pet (107:102).

Ko je 6,8 sekunde pred koncem po protinapadu zabil Tomas Dimša, ko so skušali Američani s trojko znižati zaostanek le na točko, pa je bilo po izidu 110:104 jasno, da bodo tekmo s porazom končali igralci ZDA. Edwards je bil najboljši strelec s 35 točkami, v zadnji minuti in pol jih je dosegel 11, 15 jih je v uravnoteženem napadu Litve zbral Vaidas Kariniauskas.

Srbija je s kapetanom Bogdanom Bogdanovićem na čelu (20 točk) Dominikansko republiko, Karl-Anthony Towns je bil s 25 točkami prvi strelec dvoboja, dotolkla s 112:79. Po tem, ko so Srbi pred tem v skupini z dvema točkama razlike izgubili proti Italiji s 76:78, so se v četrtfinale uvrstili z drugega mesta v skupini, prvo pa so Italijani potrdili po visoki zmagi s 73:57 nad Portorikom.

Vir: STA
Foto: AP Photo/Tatan Syuflana via Guliver Images

Zadnje video vsebine

1

Jaka Peklaj najprej v Romunijo nato Španija in Pokal narodov (VIDEO)...Več

2

Kapetan Olimpije pred začetkom nove sezone: Slovenski klubski hokej se premika v pravo smer (VIDEO)...Več

3

Raul Florucz: Zdi se mi naravno biti tukaj (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

2

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več

3

BLOG: Ni incident, če se ponavlja: Kjuči do rešitve so (tudi) v rokah Maribora!...Več