single
[3]
202300

Prva polfinalista znana že danes, Slovence jutri čaka Kanada

Avtor: Urban Kolman
5. 9. 2023, 10.20

Na Filipinih se začenja vrhunec letošnjega svetovnega košarkarskega prvenstva. Osem reprezentanc v torek in sredo najprej čakajo četrtfinali obračuni. #mojtim proti Kanadi v sredo ob 14.30 uri, prenos na Šport TV.

Z današnjima dvobojema med Litvo in Srbijo (ob 10.45 uri) ter Italijo in Združenimi državami Amerike (ob 14.40 uri) se v Manili začenjajo odločilni dvoboji 19. svetovnega košarkarskega prvenstva. #mojtim četrtfinalni obračun proti Kanadi čaka v sredo, 6. septembra ob 14.30 uri. Isti dan se bosta ob 10.45 uri srečali še Nemčija in Latvija.

Slovenci so se po prihodu v Manilo še spoznali s koši v Mall of Asia Areni, ki za potrebe svetovnega prvenstva sprejme okoli 12.000 gledalcev in je na prvi pogled sila podobna ljubljanskim Stožicam. Zvečer bo #mojtim vadil v dvorani za trening, krajši trening na prizorišču prvenstva pa bo opravil še dopoldan na dan četrtfinalne tekme.

Sicer pa priprave na najpomembnejšo tekmo na prvenstvu potekajo v zelo sproščenem, a hkrati izjemno delovnem vzdušju. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića se zavedajo pomembnosti tekme. Po dvobojih z Avstralijo in Nemčijo, ko so prikazali dva povsem različna obraza, pa so še enkrat več prišli do spoznanja, kakšna igra jim lahko prinese ugoden izid. Recept je kolektivna, bojevita in predvsem zbrana predstava od prve do zadnje minute.

Dan pred obračunom strokovni štab reprezentance še ne ve, če bo po poškodbi hrbta za dvoboj s Kanado nared Jaka Blažič. Slednji v Manili sicer že trenira, a v slovenskem taboru ne želijo ničesar tvegati. Blažič se bo ekipi na tekmi priključil, ko bo dobil zeleno luč zdravniške službe.

Kanada je v prvem delu prvenstva prikazala odlične igre in sodi v ožji krog favoritov za medalje. V uvodnem skupinskem delu je visoko ugnala Francijo, Libanon in Latvijo, v prvem kolu drugega dela pa nekoliko presenetljivo izgubila z Brazilijo. Tako je četrtfinalno vstopnico lovila na zadnji tekmi proti Španiji. Večji del tekme so Kanadčani izgubljali, v zadnjih trenutkih pa prišli do preobrata in si zmago 88:85 vendarle priigrali napredovanje med osem najboljših ekip.

Slovenija in Kanada sta doslej odigrali štiri medsebojne tekme in zanimivo, vse štiri so pripadle Slovencem. Res pa je, da ste moštvi vse tekme odigrali med leti 2006 in 2014, tako da se na parketu nista srečali že kar nekaj časa.

Aleksej Nikolić je pred začetkom četrtfinalnih obračunov dejal: ”Res je, da se na prvenstvu vse začenja znova, a odigranega skupinskega dela ne smemo kar pozabiti. Predvsem se moramo zavedati, kdo in kaj smo, kje smo grešili in se temu izogniti oziroma napake popraviti. Pred nami je ena tekma, ki odloča o nadaljevanju in tako moramo k tekmi tudi pristopiti. Reprezentanco Kanade smo si že ogledali, še več poudarka jim bomo namenili na treningu in video analizi. Ni potrebno poudarjati, da smo izjemno motivirani in komaj čakamo na uvodni sodniški met.”

Poražence četrtfinalnih obračunov v četrtek, 7. septembra čakata tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta, v petek, 8. septembra pa sta na sporedu polfinalna dvoboja 19. svetovnega prvenstva. V soboto, 9. septembra bomo priča končnemu razpletu za peto in sedmo mesto, vrhunec letošnjega košarkarska spektakla v Aziji pa bo v nedeljo, 10. septembra. Ob 10.30 uri po slovenskem času se bo začela tekma za tretje mesto, veliki finale pa bo na sporedu ob 14.40 uri.

Slovenija, ki je četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, bo v Manili lovila svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem in se na koncu zadovoljila z uvrstitvijo med 9. in 16. mestom. Leta 2010 je igrala v Turčiji in osvojila osmo mesto, v Španiji leta 2014 pa je bila sedma.

Kanada – Slovenija v sredo s studijskim delom od 13.30 na Šport TV 1

Vir: KZS.si
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Jaka Peklaj najprej v Romunijo nato Španija in Pokal narodov (VIDEO)...Več

2

Kapetan Olimpije pred začetkom nove sezone: Slovenski klubski hokej se premika v pravo smer (VIDEO)...Več

3

Raul Florucz: Zdi se mi naravno biti tukaj (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

2

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več

3

BLOG: Ni incident, če se ponavlja: Kjuči do rešitve so (tudi) v rokah Maribora!...Več