single
[2759]
205766
sport_tv_logo_navigation_mini.png

Finci doslej edini s kvalifikacijsko zmago proti Sloveniji: “To ni njihova prednost, ampak naša dodatna motivacija”

Avtor: Blaž Magdič
11. 10. 2023, 08.24

Slovenska nogometna reprezentanca je pred zelo pomembnima tekmama v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. V soboto se bo v Stožicah merila s Finsko, v torek pa v Belfastu s Severno Irsko. V ospredju razmišljanj v slovenskem taboru na pripravah na Brdu pri Kranju je trenutno Finska, ki je Slovenijo v Helsinkih premagala z 2:0. Obe oktobrski tekmi v neposrednih prenosih na naši televiziji.

Prav ta izid je za Jureta Balkovca, ki zaseda položaj na boku obrambe, nekakšna dodatna motivacija. “Jaz ne bi na to gledal kot na dejstvo, da bodo Finci zaradi tega samozavestnejši, ampak kot na neko ‘revanšo’ z naše strani,” je na Brdu pri Kranju povedal član Alanyaspora.

Kot je dodal, se čuti pozitivna energija po uspešnih nastopih. “Upam, da jo bomo prenesli na obe tekmi in da se bomo na koncu veselili.”

Pristavil je tudi, da se zavedajo pomembnosti teh tekem, posebej s Finsko. “Ta s Finci je mogoče še najpomembnejša. Toda misli moramo usmeriti na igrišče, na to, kako bomo delovali mi,” je še povedal in dejal, da se kljub temu, da so trenutno na prvem mestu v skupini, z lestvico ne obremenjujejo. “Moramo biti osredotočeni na to, kako kako priti do točk.”

Do teh pa bo težko, saj so slovenski nogometaši že na ponedeljkovem zboru na Brdu pri Kranju opozarjali, da je Finska močna reprezentanca. A hkrati so dodali, da sami verjamejo, da so boljša ekipa.

Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je rahlo v prednosti ekipa s severa Evrope, ki je 54., Slovenija je pet mest za njo. Toda Slovenija, ki sicer na treh tekmah s Finci še ni zmagala, je v dobrem nizu tekem, na zadnjih 12 je izgubila le enkrat – in to ravno na že omenjenem obračunu v Helsinkih.

Obenem Finska nima toliko nogometašev svetovnega “kalibra”, s 5,5 milijona evrov je po Transfermarktu njen najvrednejši igralec Glen Kamara, član Leeds Uniteda. Za primerjavo – v slovenski vrsti Jaka Bijol in Sandi Lovrić iz Udineseja s po 10 milijonov, Benjamin Šeško iz Leipziga s precej skromno ocenjenih 24 milijonov in Jan Oblak iz madridskega Atletica s 35 milijonov evrov.

Za nameček tako kot Slovenija, ki je morala dodatno vpoklicati vezista Miho Zajca, branilca Davida Zeca in vratarja Martina Turka, je imela in ima nekaj težav s poškodbami tudi Finska.

Tako selektor Markku Kanerva ne bo mogel računati predvsem na krilnega igralca Nordsjaellanda Oliverja Antmana, ki je bil na prvem medsebojnem obračunu s Slovenijo eden najboljših na igrišču. Poškodovan je tudi branilec ekipe HJK Helsinki Kevin Kouassivi-Benissan, prav tako pa tudi drugi vratar Jesse Joronen, sicer čuvaj mreže pri Venezii.

Zato pa je v dobri formi prvi vratar in član Bayerja Leverkusna Lukas Hradecky, prav tako pa je na zadnji tekmi nase opozoril najboljši strelec v zgodovini finske vrste Teemu Pukki, ko je za Minnesoto ob zmagi proti Los Angeles Galaxyju dosegel štiri gole.

Sloveniji po šestih kvalifikacijskih tekmah dobro kaže, saj je s 13 točkami na prvem mestu skupine H, enako število točk ima Danska, po eno manj imata Finska in Kazahstan, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP v Nemčijo vodita prvi dve mesti v skupini.

Slovenija je nazadnje na velikem tekmovanju nastopila leta 2010, ko je igrala na svetovnem prvenstvu, ob tem ima še nastopa na EP 2000 in SP 2002. Finska na SP še ni nastopila, je pa igrala na zadnjem EP.

Seznam Finske za Slovenijo:
– vratarji: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Viljami Sinisalo (Exeter City), Hugo Keto (Sandefjord);
– branilci: Arttu Hoskonen (Cracovia), Richard Jensen (Aberdeen), Robert Ivanov (Eintracht Braunschweig), Miro Tenho (HJK), Pyry Soiri (HJK), Diogo Tomas (Odd), Matti Peltola (HJK), Nikolai Alho (Volos), Jere Uronen (Charlotte), Noah Pallas (Oulu), Tuomas Ollila (HJK), Leo Väisänen (Austin);
– vezisti: Glen Kamara (Leeds United), Robert Taylor (Inter Miami), Rasmus Schüller (Djurgarden), Kaan Kairinen (Sparta Praga), Niilo Mäenpää (Warta Poznanj), Daniel Hakans (Valerenga), Lucas Lingman (HJK);
– napadalci: Benjamin Källman (Cracovia), Teemu Pukki (Minnesota United), Marcus Forss (Middlesbrough), Joel Pohjanpalo (Venezia).

Slovenija – Finska, sobota ob 18.00 na Šport TV, studio ob 17.00.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Galič za Šport TV: Skeptičen sem do investitorjev v Mariboru, vemo, kaj je bilo z Olimpijo! (VIDEO)...Več

2

Dabanovič pred derbijem ŠTV: Bravo spominja na nemško disciplino, Olimpijo čaka zahteven mestni derbi! (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Popović je dal Kopru smisel, ima proste roke pri organizaciji! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

2

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več

3

BLOG: Ni incident, če se ponavlja: Kjuči do rešitve so (tudi) v rokah Maribora!...Več