single
[1176]
227135

Tim Gajser v Nemčijo braniti rdečo številko, po odmeven rezultat tudi Jan Pancar in Jaka Peklaj

Avtor: Klemen Verlič
30. 5. 2024, 16.03

Najboljši motokrosisti sveta se bodo ta konec tedna osmič letos pomerili za točke svetovnega prvenstva. Naslednja postaja bo Teutschenthal v Nemčiji.

Najboljši motokrosisti sveta so imeli dva tedna časa, da se ustrezno pripravijo na drugo tretjino svetovnega prvenstva, ki jo odpira preizkušnja za VN Nemčije v Teutschenthalu. Po sedmih dirkah je v razredu MXGP v najboljšem položaju slovenski motošportni as Tim Gajser, ki ima v skupnem seštevku pet točk več od drugouvrščenega Jorgeja Prada. Po rezultatsko kaotični zadnji preizkušnji v Franciji, kjer so kazni krojile končni razplet, se v karavani svetovnega prvenstva zdaj nadejajo manj adrenalinskim potezam, predvsem pa lepšemu vremenu, ki bi bilo do voznikov in proge bolj prijazno.

Gajser bo na progi Talkessel branil rdečo številko, kar bržčas pomeni, da bo napadal in želel tekmece čim prej pustiti karseda daleč za seboj. A s podobnimi željami se bo dirke zanesljivo lotil še marsikateri voznik, ki ni zadovoljen s prikazanim po prvi tretjini sezone. Lani je tu v odsotnosti Gajserja dvakrat v cilj prvi pripeljal Prado, ki bo zdaj verjetno skušal ponoviti dosežek ter si vnovič privoziti mesto vodilnega v skupnem seštevku. A tudi ostali bodo silno motivirani. Romain Febvre je pošteno dvignil formo in bo prav tako čakal na priložnost za odmeven rezultat, enako kot Jeffrey Herlings, ki je v St Jean d’Angelyju z zmago v drugi vožnji nakazal, da se je morda vendarle otresel krize in predvsem smole, ki sta ga vztrajno spremljali na prvih sedmih dirkah.

“Steza v Teutschenthalu mi je všeč in na njej sem v preteklosti dosegal dobre rezultate. Očitno ustreza mojemu stilu vožnje in po zmagi v Franciji se bom trudil uspeh ponoviti. Dobro je, da smo imeli po treh zaporednih dirkah prost konec tedna, ampak spet sledijo tri zaporedne dirke, kar pomeni, da si veliko sprostitve ne smem privoščiti. Kot vse kaže, bi lahko vreme znova pomenilo določeno težavo, vendar ga ne moremo kontrolirati, zato se moramo pripraviti na vse in videli bomo, kaj se bo zgodilo,” je povedal Gajser pred potjo v Nemčijo.

Za dober rezultat se bo na vso moč trudil tudi drugi slovenski voznik v razredu MXGP Jan Pancar, ki je lahko z opravljenim do sedaj brez dvoma zadovoljen. Letos prvič vozi med motokros elito v najmočnejšem razredu ter je s svojo mikro ekipo TEM JP253 KTM Racing Team, v kateri deluje le še njegov oče Igor, dokazal, da si zasluži morda priložnost tudi na tovarniškem motociklu. Če bo konstantno ponavljal uvrstitve med prvih petnajst ter se približeval najboljši deseterici, potem najbrž ni daleč od tega, da bi ga v naslednji sezoni gledali v kakšni ekipi, v kateri mu resnično ne bo potrebno skrbeti za vsako najmanjšo podrobnost, kot mora to početi zdaj.

Na progi Talkessel bo v okviru evropskega prvenstva razreda EMX 250 tekmoval tudi Jaka Peklaj, ki ga najprej čakajo zahtevne kvalifikacije, v katerih se bo moral prebiti med štirideseterico, ki bo imela nato priložnost voziti dve vožnji za točke. Za Peklaja, ki ima v tej sezoni nekaj neprijetnih težav s poškodbami, bo prvi cilj preboj na dirko, nato pa se bo v ostri konkurenci mladih motokrosistov, ki želijo čim bolj opozoriti nase, skušal prebiti čim višje. Kakršnakoli točka bi za Peklaja pomenila lepo vzpodbudo in dvig motivacije za nadaljevanje sezone ter stopnjevanje ritma treningov pred naslednjimi pomembnimi motokros preizkušnjami.

VN Nemčije v nedeljo od 13.00 dalje na Šport TV 1!

Foto: Davide Messora/IPA Sport via Guliver Images
Vir: AMZS

Zadnje video vsebine

1

Ne bi verjeli, če ne bi videli! Švedski vratar branil nemogoče (VIDEO)...Več

2

NAPOVED TEDNA: Nekdanji serijski prvak proti aktualnemu, Gajser še ni rekel zadnje, Domžalčani v iskanju prve zmage proti Mariboru (VIDEO)...Več

3

Murić izpostavil, kaj Olimpija potrebuje za dolgoročni uspeh: Časov, ko je bila Olimpija prepoznavna zaradi posameznikov, ni več (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Alarm Rodri...Več

2

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

3

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več