single
[1176]
233433

Gajser v nedeljo tudi proti 9-kratnemu svetovnemu prvaku

Avtor: Lamin Diallo
16. 8. 2024, 17.42

Najboljše motokrosiste na svetu konec tedna v nizozemskem Arnhemu čaka druga od treh zaporednih dirk v sezoni svetovnega prvenstva, ki se počasi preveša v sklepni del. Na prvem mestu seštevka elitnega razreda MXGP je še vedno slovenski zvezdnik tega športa Tim Gajser, a je njegova prednost pred zasledovalci zdaj le še 17 točk.

Najbližje je svetovni prvak Jorge Prado. Branilec naslova v razredu MXGP je po zmagah v obeh vožnjah na prejšnji dirki na Švedskem v Uddevalli še zmanjšal zaostanek za Gajserjem. Ta je bil drugi, zdaj ima skupno 757 točk, Prad pa 740. Tretji je Jeffrey Herlings, Nizozemec je s 709 točkami tudi še v igri za naslov, Arnhem pa bo zanj naslednja priložnost za domačo zmago. V karieri je doslej v domovini zmagal že na 14 dirkah.

Medtem ko je bil Gajser na Švedskem drugi, a zaradi razpleta dirke ni bil prav zadovoljen, se je izkazal tudi drugi slovenski dirkač v MXGP Jan Pancar. V prvi vožnji je zasedel visoko osmo mesto. V drugi je bil tri mesta nižje, skupno je v Uddevalli iztržil deseto mesto, s čimer se je v SP spet prebil na 14. mesto, ima pa 202 točki.

Dirka v Arnhemu pa bo imela za ljubitelje tega športa še dodaten mik. Na sceno namreč prihaja italijanska ekipa Ducati, ki je v svetovnem prvenstvu v cestnem motociklizmu zadnje čase zelo uspešna, v motokrosu pa se doslej še ni preizkusila. Tokrat bodo Italijani na Nizozemsko prvič pripeljali dirkalnik Desmo450 MX, ki bo nato doživel tudi serijsko proizvodnjo. Še bolj pomembno pa je, da bo prvi voznik nove članice elitnega SP nekdanji svetovni prvak Antonio Cairoli. Italijan, ki je bil devetkrat najboljši na svetu, se vrača iz dirkaškega pokoja in bo za tovarno iz Borgo Panigaleja skušal iztržiti kar največ na premieri. Doslej je na dirki za SP Cairoli nazadnje vozil v Mantovi konec leta 2021.

Prizorišče v Arnhemu je dokaj novo, lani je bila tam prva dirka, zmagal je Francoz Romain Febvre. Arnhem bo 16. dirka sezone, po njej bodo na vrsti samo še štiri: Švica, Turčija, Kitajska in Španija. Konec sezone pa bo 6. oktobra z dirko za pokal narodov v britanskem Matterley Basinu.

VN Nizozemske v Arnhemu boste lahko spremljali na Šport TV 1 v nedeljo od 13. ure dalje.

Vir: STA
Foto: Fotostand/Ballasch via Guliver Image

Zadnje video vsebine

1

Galič za Šport TV: Skeptičen sem do investitorjev v Mariboru, vemo, kaj je bilo z Olimpijo! (VIDEO)...Več

2

Dabanovič pred derbijem ŠTV: Bravo spominja na nemško disciplino, Olimpijo čaka zahteven mestni derbi! (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Popović je dal Kopru smisel, ima proste roke pri organizaciji! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

2

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več

3

BLOG: Ni incident, če se ponavlja: Kjuči do rešitve so (tudi) v rokah Maribora!...Več