single
[2]
236069

Britanski vladi Uefini pomisleki o neodvisnem nogometnem regulatorju ne povzročajo skrbi

Avtor: Aljaž Pirnat
17. 9. 2024, 17.30

Britanske vlade ne skrbijo pomisleki Evropske nogometne zveze (Uefe) o morebitnem političnem vpletanju v delovanje nogometa z načrtovano uvedbo neodvisnega nogometnega regulatorja. Na Downing Streetu so prepričani, da nastop angleške moške in ženske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2028 ne bo ogrožen, navaja agencija dpa.

Generalni sekretar Uefe Teodore Teodoridis je v začetku tega meseca pisal britanski ministrici za kulturo Lisi Nandy, ki je pristojna tudi za šport, ter izrazil pomisleke, ki se nanašajo na uvedbo tako imenovanega neodvisnega nogometnega regulatorja.

Visoki predstavnik krovne nogometne asociacije na stari celini, pod okriljem katere poteka dobičkonosna liga prvakov, je vlado Združenega kraljestva posvaril pred posledicami morebitnega vladnega vpletanja v vodenje in organiziranost nogometa.

Končna sankcija bi lahko bila izključitev angleške nogometne zveze FA iz Uefe, kar bi posledično pripeljalo tudi do tega, da angleški klubi ne bi smeli tekmovati v Uefinih evropskih tekmovanjih, tudi ne v ligi prvakov.

Londonski The Times in portal The Athletic, ki sta prva poročala o obstoju grozilnega pisma britanski vladi, sta opozorila, da bi izključitev angleškega nogometa iz Uefe samodejno pomenila tudi, da angleški moška in ženska reprezentanca ne bi mogli tekmovati na domačem evropskem prvenstvu. Tega bodo v Angliji izpeljali od 9. junija do 9. julija 2028 skupaj s Škotsko, Irsko, Severno Irsko in Walesom.

Britanski premier Keir Starmer je letos predstavil načrte za vzpostavitev neodvisnega nogometnega regulatorja za angleške profesionalne moške lige, tri leta po tem, ko je to predlagala nekdanja konservativna vlada.

V britanski vladi namreč menijo, da bo neodvisno nadzorno telo, regulator je že bil predstavljen v parlamentu, “ščitil klube” z “zagotavljanjem njihove finančne vzdržnosti”.

To telo bo imelo pooblastila za preprečevanje odcepitvenih tekmovanj, kot je bil denimo za zdaj propadel projekt evropske super lige.

Z zakonom predlagajo tudi uvedbo novega testa primernosti potencialnih lastnikov klubov, preden bi jim dovolili prevzem kluba ter zadrževanje pooblastil glede finančne razdelitve med najelitnejšo premier league in angleško nogometno ligo EFL v primeru spora.

Na Downing Streetu so po ostrem pismu generalnega sekretarja Uefe stopili korak nazaj in so sporočili, da so se “o tem vprašanju pripravljeni pogovarjati z Uefo”.

“Če obstajajo kakršni koli pomisleki, se lahko z veseljem pogovorimo z Uefo,” je dejala tiskovna predstavnica Downing Streeta. “Možnost izključitve Anglije ni naše razumevanje ali pričakovanje.”

“Regulator je neodvisen od vlade in se osredotoča na zagotavljanje glasu skupnosti v klubih. Ne predvidevamo nobenih težav z udeležbo Anglije na Euru, vendar smo zelo veseli, da lahko govorimo z njimi.”

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Galič za Šport TV: Skeptičen sem do investitorjev v Mariboru, vemo, kaj je bilo z Olimpijo! (VIDEO)...Več

2

Dabanovič pred derbijem ŠTV: Bravo spominja na nemško disciplino, Olimpijo čaka zahteven mestni derbi! (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Popović je dal Kopru smisel, ima proste roke pri organizaciji! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser še ni vrgel puške v koruzo: Kljub izgubi rdeče številke se bom boril vse do konca...Več

2

Boromisa: “Imamo fante, ki lahko igrajo na evropski ravni” (VIDEO)...Več

3

BLOG: Ni incident, če se ponavlja: Kjuči do rešitve so (tudi) v rokah Maribora!...Več